duminică, 8 februarie 2009

 1998

Mihai Georgescu (voce), Robert Anghelescu (clape) şi Marius Dobre (chitară) cântau în 1998 în trupa Ghost. Fiind în căutarea unor  membri pentru a intregi formula, celor trei li s-au alăturat Mihai Suciu (tobe) şi Marius Mirea (chitară bass), astfel că în luna septembrie formatia era completă, data de 20 septembrie 1998 fiind marcată simbolic drept "ziua de naştere" a formaţiei. Dar “Ghost” nu mai era pe placul lor si au dorit să-şi schimbe numele...

De unde "Bere Gratis"?

Un bun prieten al lui Robert, Alexandru Catona (Cato) le-a sugerat să adopte un nume românesc care să atragă publicul. A fost ales "Bere Gratis", cu speranţa că mulţi oameni vor veni la concerte văzând pe afiş că se dă... bere gratis. Şi aşa a şi fost, la primele concerte audienţa înfierbântată după bere gratis fiind răsplătită însă cu... Bere Gratis.

.Odată cu trecerea timpului, publicul s-a obişnuit că Bere Gratis este sinonim nu numai cu vara, soarele, apa, berea, distracţia, dar şi cu iubirea, prietenia, melancolia, declaraţiile de dragoste şi în general muzica de calitate, făcută cu profesionalism, seriozitate şi respect in primul rand pentru ei dar si pentru "Măria Sa, Publicul".

Componenţa de start a fost:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Marius Dobre - chitară
Marius Mirea - bass
Mihai Suciu - tobe

În această componenţă s-au facut primele înregistrări, iar piesa "Fără ruşine" a apărut pe compilaţia "Tu poţi fi vedeta" (apărută la A&A Records), alături de alţi artişti în lansare: Stigma, Drepturi Egale, Zenit, Carmen Stanciu, New Entry, MBX, Profil, Harap Alb, Sens Unic, Rapsodique, Pur şi Simplu.

1999

În primăvara lui 1999, Marius Dobre se retrage, locul lui în formaţie fiind luat de Matei Damian-Ulmu.

Primul CD single al trupei conţine piesele "Cea mai frumoasă fată" şi "Ce mişto", acestea fiind înregistrate în Magic Sound Studio, sub îndrumarea casei de producţie "East & Art". Aceste două piese sunt de altfel şi primele înregistrări profesioniste ale trupei. D-nul Robert Ciepiela, directorul casei de productie “East&Art”, a fost cel care le-a sugerat baietilor sa faca un cover si astfel a aparut “Ce misto”, cover version dupa “Do Wah Diddy”, piesa semnata Manfred Mann.

În vara anului 1999, formatia apare la cateva emisiuni pe litoral, sustine un mini recital in direct la Prima TV si tot atunci Ovidiu Hălmăgean (ex-Genius) devine producătorul formaţiei, cu ajutorul acestuia trupa înregistrând în Studio Voices (Iaşi) 12 melodii în perioada noiembrie-decembrie1999. In noaptea dintre ani, trupa sustine in Iasi unul dintre primele concerte majore in aer liber.

Componenţa 1999:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Matei Damian-Ulmu - chitară
Marius Mirea - bass
Mihai Suciu - tobe

2000

Primul contract de producţie este semnat cu casa de discuri Nova Music Entertainment în primăvara anului 2000, moment al apariţiei primului album intitulat "De vânzare" ( lansat pe data de 25 mai  in club A).

Piesa "Ce mişto", primul single de promovare al acestui album, intră ulterior în listele de heavy-rotation ale radiourilor devenind unul dintre hit-urile trupei. Următoarele piese promovate au fost "Ultrafete"( inregistrata in primavara aceluiasi an tot la Iasi) şi "Curtea şcolii" (piesă promovata în toamna anului 2000, reusind sa ajunga pe locul 24 in Romanian Top 100).

La sfarsitul anului Marius Mirea paraseste grupul, in locul lui venind Vlad Vedes.

 

2001

In primavara acestui an Bere Gratis inregistreaza 2 cantece noi (“ Unu` mai” si “Senor, Senor”) in studioul Magic sound, cantece ce vor fi promovate in cursul verii. Dupa un concert in direct la Delta RFI, Mihai Suciu paraseste formatia fiind inlocuit cu Oliver Sterian.

Pe 28 noiembrie 2001 in club Backstage este lansat al doilea album al trupei, intitulat "Vino mai aproape". În noua componenta, trupa Bere Gratis se impune în peisajul muzical pop-rock românesc atat datorita melodiei ce da titlul albumului, devenita hit, cat si in urma concertelor sustinute in intreaga tara.

Componenţa 2001:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Matei Damian-Ulmu - chitară
Vlad Vedeş - bass
Oliver Sterian - tobe

2002

În februarie 2002, Oliver Sterian pleacă la trupa Voltaj, iar locul său este luat de Marian Săracu. In aprilie se lanseaza “Nebun”, ultimul single de pe “Vino mai aproape”, intr-o varianta noua. Piesa de bucura de un real succes la posturile de radio.

În vara anului 2002, trupa înregistrează în Relief Studio (Fribourg, Elveţia), trei dintre piesele celui de-al treilea album: "La tine aş vrea să vin", "Străzi albastre" şi "Cineva mă iubeşte".

Cristi Solomon se alătură trupei în calitate de producător muzical si inginer de sunet, timp de trei ani fiind alaturi de baieti in studio si in concerte. În noiembrie 2002 este lansată melodia "Străzi albastre", un preambul al albumului ce urma sa apara anul urmator.

Componenţa 2002:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Matei Damian-Ulmu - chitară
Vlad Vedeş - bass
Marian Săracu - tobe

2003

Este lansată piesa "La tine aş vrea să vin"in doua variante( album si remix), ambele beneficiind de un videoclip. Acest cantec s-a menţinut câteva săptămâni în primele 10 locuri ale Romanian Top 100.

Pe 26 iunie 2003 trupa Bere Gratis lansează cel de-al treilea album intitulat "Acolo sus". Lansarea albumului a avut loc în cadrul unui concert susţinut "La Motoare" (Bucureşti). Sound-ul mult îmbogăţit dovedeşte creşterea din punct de vedere muzical al formaţiei.

La 5 ani de la înfiinţarea trupei (septembrie 2003) este lansat al treilea single de pe albumul "Acolo sus", intitulat "Poveste de oraş", cantec ce intra si ramane in play list-ul de baza al formatiei. Peste 70 de concerte si o serie de emisiuni radio si tv incununeaza un an prolific pentru Bere Gratis.

În luna noiembrie se lansează proiectul muzical Iris 4motion al trupei Iris, proiect în care Mihai a participat prin interpretarea a 3 piese: Doar un sărut (muzica: Doru Borobeică / versuri: Alina Tarantoc), Totul sau nimic (muzica: Nelu Dumitrescu / versuri: Georgeta Dumitrescu) şi Vise (muzica: Valter Popa / versuri: Mihai Georgescu).

 

2004

Pe 26 ianuarie 2004 are loc la Teatrul Naţional din Bucureşti mega-concertul "Electrika", prilejuit de aniversarea a 5 ani de existenţă a trupei.

Pe 7 iulie 2004 se lansează la Hollywood Multiplex DVD-ul "Electrophonica - Live la TNB", înregistrat cu ocazia concertului aniversar, primul DVD surround al unei formaţii româneşti. “Iti mai aduci aminte”, una dintre cele mai cerute melodii semnate Bere Gratis si cu siguranta cea mai veche compozitie a trupei este aleasa pentru a promova acest material. In cursul aceluiasi an se lanseaza si videoclipul piesei “Cineva ma iubeste”, filmat la TNB in urma cu doi ani in regia lui Vali Hotea si avandu-l ca protagonist pe Mihai Bisericanu.

În toamna anului 2004 este lansat al patrulea album de studio al trupei, intitulat "Post Restant", mare parte din acest material fiind inregistrat live intr-un pub din Bucuresti. Primul single promovat de pe acest album a fost "Eu nu am să te las" ( lansat in luna noiembrie). Anul 2004 a insemnat o cotitura din punct de vedere stilistic, inceputa cu un an inainte si resimtita in cele peste 80 de concerte sustinute de trupa.

 

2005

Pe 7 februarie 2005, băieţii de la Bere Gratis au susţinut un nou mega-concert la Teatrul Naţional din Bucureşti; playlist-ul a conţinut atât piese mai vechi, cât şi de pe recent lansatul album "Post Restant". La doar o saptamana, TVR a difuzat o buna parte din acest concert, la o ora de maxima audienta.

În luna martie începe promovarea single-ului "Câmpuri de luptă" al carui videoclip a fost  filmat la Muzeul Taranului Roman in regia lui Marian Crisan, iar după câteva luni, piesa "Post Restant" îşi face apariţia pe posturile TV muzicale cu un videoclip extras din concertul de lansare a albumului omonim.

In luna noiembrie, formatia inregistreaza 12 melodii, in majoritatea lor cantece de pe albumul “Post restant”, in studioul Relief ( Fribourg-Belfaux, Elvetia) in limba engleza. In acest an trupa a sustinut 80 de concerte si a avut aproape 20 de emisiuni tv.

2006

Pe 29 aprilie 2006 este lansat videoclipul primului extras pe single de pe viitorul album, intitulat "Speranţa din priviri".

Pe 1 iunie 2006 are loc la Music Club (Bucureşti), concertul de lansare a E.P.-ului "Ediţie de buzunar", material ce contine patru cantece plus doua remix-uri.

Din luna septembrie 2006 începe promovarea piesei "Ce n-a văzut Parisul", melodie ce nu beneficiaza de suportul unui videoclip. Cu toate acestea, cantecul prinde la public, devenind de nelipsit din play list-ul trupei. 80 de concerte in intreaga tara, aer liber si indoor, sunt elocvente pentru a zugravi aprecierea muzicii Bere Gratis de catre publicul larg.

2007

Luna februarie marchează despărţirea trupei de Matei Damian-Ulmu, locul său la chitară fiind luat de Vlad Vedeş (fost la chitară bass). Noul membru al trupei este Nicu Avram (bass). Trupa lucreaza la un nou material, de fapt o continuare a e.p.-ului “Editie de buzunar”, material ce nu mai apuca a fi lansat inaintea verii. Se promoveaza “Clipele frumoase” ( din nou fara videoclip), piesa difuzata in special de Radio Romania Actualitati.

La sfârşitul lunii februarie este lansat albumul in-memoriam Liviu Tudan, intitulat "Roşu şi Negru - Tribut lui Liviu Tudan". Mihai interpretează pe acest album piesa "Aripi de pace" (muzica şi versuri: Liviu Tudan).

Pe 13 iulie trupa sustine un concert in localitatea La Chaux de Fonds (Elvetia).

Sfârşitul anului (luna octombrie) aduce o întrerupere temporară a activităţii artistice a trupei din motive personale.

Pe 30 octombrie 2007 este lansat videoclipul unui nou extras pe single de pe următorul album Bere Gratis - "Revoluţie de catifea", intitulat "În braţe". Albumul "Revoluţie de catifea" a apărut pe piaţă în luna decembrie. Lansarea oficială a avut loc pe 13 decembrie, în cadrul emisiunii Total Request Live de la MTV.

 

Componenţa 2007:

Mihai Georgescu – voce, Robert Anghelescu – clape

Vlad vedes – chitara, Nicu Avram – bas, Marian Saracu – tobe.

Mihai Georgescu – voce

Data naşterii:
2 februarie 1980

Date personale:
Poreclă: Miţă
Născut în Bucureşti, este singur la părinţi.
Zodia: Vărsător
Studii: Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept; Canto clasic
Este căsătorit şi are un copil (Teodora, născută în 2005).
A mai cântat cu: Ghost
Pasiuni: joacă fotbal şi este suporter înfocat al echipei Steaua Bucureşti
Preferinţe muzicale: Freddie Mercury
Piesa favorită: Love of My Life - Queen
Primul disc cumpărat: A Night at the Opera
Primul concert la care a fost: Santana

Auto-descriere în trei cuvinte:
sufletist, vorbăreţ, bun simţ

Robert Anghelescu – clape

Data naşterii:
22 martie 1975

Date personale:
Poreclă: Blându
Născut în Bucureşti, mai are două surori.
Zodia: Berbec
Studii: Univ. Spiru Haret, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine.
Este căsătorit.

A mai cântat cu: Zi de zi, Ghost
Preferinţe muzicale: Sarah McLachlan, Natalie Imbruglia, U2, Suede, Pulp, ABBA, Erasure, Pet Shop Boys, Coldplay, Keane, a-ha, The Cure, Tori Amos, Alanis Morissette, Counting Crows, Depeche Mode, Tears For Fears, R.E.M.
Piese favorite (
puse pe repeat şi ascultate cu ochii închişi): Sarah McLachlan - Stupid; Pulp - Do You Remember The First Time; Tears for Fears - Laid So Low; D.M. - One Caress; Counting Crows - A Long December; Natalie Imbruglia - Torn; Sophie B. Hawkins - Right Beside You; Alannah Miles - Love is; Manic Street Preachers - You Stole The Sun From My Heart; The Cure - Friday I`m In Love; The Beloved - You`ve Got Me Thinking; Seal - Crazy; The Cranberries - Linger; Crowded House - Don`t Dream (It`s Over); Keane - Bedshaped; Tori Amos - Jackie`s Strength.
Primul disc cumpărat: Abba

Auto-descriere în trei cuvinte:
statornic, perseverent, interiorizat


Vlad Vedeş – chitară

Data naşterii:
19 octombrie 1974

Date personale:
Născut în
Galaţi, are un frate mai mare.
Zodia: Balanţă
Studii: Matematică, Conservator
Este căsătorit şi are o fată (Anda, născută în 1998).

A mai cântat cu: Valachus, Rotary Cromatic Junior Big Band
Preferinţe muzicale: pop-rock britanic şi barocul german

Auto-descriere în trei cuvinte:
idealist, calm, împrăştiat


Nicu Avram – bass

Data naşterii:
2 noiembrie 1969

Date personale:
Poreclă: Niculae
Născut în
Galaţi, mai are 2 surori.
Zodia: Scorpion
Studii: Colegiul de psihopedagogie cu specializarea muzică.
Pasiuni: geografia (muntele), ecologia
Este căsătorit şi are o fată (Catinca, născută în 1993).

A mai cântat cu: Valachus, Sprint, Platonic Band, Oz, Voievod, Sphera.
Preferinţe muzicale: rock-ul anilor 80' (multe trupe, dar în special Iron Maiden, Queensryche, Metallica, King Diamond, WASP, Yngwie Malmsteen), U2, Nirvana, Faith no More, The Cardigans, Coldplay, Muse, Aqualung, R.E.M., Iron&Wine, Neil Young, Simon & Garfunkel, muzica clasică (în special Mozart, Bach, Handel), jazz-ul (Stan Getz, John Coltrane), muzica tradiţională şi folclorul românesc autentic
Piesa favorită: Iron Maiden - Caught Somewhere In Time
Primul disc cumpărat: Phoenix - Mugur de fluier
Pagină personală:
www.myspace.com/valachus

Auto-descriere în trei cuvinte:
punctual, sensibil, imprevizibil


Marian Săracu – tobe

Data naşterii:
11 august 1972

Date personale:
Poreclă: Piticu
Născut în
Galaţi, singur la părinţi.
Studii: Şcoala de Arte
Galaţi

A mai cântat cu: Print, Autograf, Voievod, Platonic Band
Preferinţe muzicale: Dave Weckl, Simon Philips, Mike Portnoy

Auto-descriere în trei cuvinte:
temperament (exclusiv) de Leu, foarte somnoros

 

2008

La începutul lunii februarie se lansează albumul umanitar "Salvaţi-vă îngerii!", ale cărui încasări vor fi donate Fundaţiei "Teodora Georgescu" pentru lupta împotriva cancerului la copii. Mihai interpretează piesa "Dar de la Dumnezeu" (muzica: Dantis Christos / versuri: Mihai Georgescu).

Pe 21 martie 2008 a fost filmat videoclipul piesei “Curcubeu”, noul single Bere Gratis. Piesa vorbeşte despre credinţă şi speranţă, despre ideea de a nu renunţa la luptă, de a merge mai departe, de a continua, indiferent care ar fi greutăţile vieţii. Videoclipul constituie şi o surpriză în ceea ce priveşte scenariul, regia şi producţia, toate acestea fiind semnate de Mihaela Rădulescu, aflată la debutul său în cariera de regizor de videoclipuri. Clipul a fost realizat la Studioul Castel Film, în locaţia unde a fost filmat şi celebrul film “Cold Mountain” şi se anunţă a fi unul dintre cele mai bune videoclipuri ale formaţiei.

 

Aniversare 10 ANI DE BERE GRATIS (Bucureşti, 5 octombrie 2008)

Emisiunea Mihaelei Rădulescu, "Duminica în familie", de pe 5 octombrie 2008 a fost dedicată trupei Bere Gratis, care a aniversat pe 20 septembrie, primii 10 ani de activitate. Invitaţi în emisiune, alături de sărbătoriţi, artişti, vedete, alte persoane publice, prieteni ai formaţiei. Trupa a cântat live pe parcursul emisiunii, atât piese proprii, cât şi colaborări cu Alexandra Ungureanu şi Cornel Ilie (Vank).

Pe data de 15 decembriese inregistreaza prima piesa din viitorul album”Pe marile ecrane’  ce se va lansa in mai 2009 si noul single BG “ Vacanta la Roma” in studioul INES din Bucuresti .

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu