marți, 10 februarie 2009

Bere Gratis: "Muzica e mai mult decat un job"

Interviu acordat, in exclusivitate, ziarului Monitorul de Sibiu. Autor: Raluca NICOLAE

10 februarie 2009

 

„Bere Gratis inseamna muzica de calitate, facuta cu profesionalism, seriozitate si respect pentru «Maria Sa, Publicul»“Bere Gratis

ReporterCu ce ocazie la Sibiu?
Bere Gratis
: Nu are o legatura stricta cu concertul de 10 ani, dar este parte din rodul muncii noastre de zece ani. Am raspuns cu multa placere si afirmativ invitatiei organizatorilor - Cafe Atrium - pentru a sustine un concert in aceasta cafenea. Este primul concert Bere Gratis sustinut intr-o cafenea, din cate ne aducem aminte.

Rep.Ce amintiri va leaga de acest oras?

B. G.: Destule si frumoase. Primul concert la Sibiu a avut loc in 2001 cu caravana Radio Contact, in parcarea din fata hotelului Bulevard. De atunci incoace am cantat de multe ori in Sibiu si chiar si atunci cand tranzitam orasul oprim 20-30 de minute. In plus, Robert are cativa prieteni aici si vine deseori in centrul vechi al orasului sa bea o cafea. Nicu este indragostit iremediabil de Sibiu, fiind un mare admirator a tot ceea ce tine de Evul Mediu. Ne place mult atmosfera deosebita  a centrului si venim de fiecare data cu mare drag sa ne „imbaiem“  mintea si sufletul in acest loc.

Rep.Cum gasiti publicul de aici?
B. G.
: Publicul ardelean si banatean este un public pe care il castigi mai greu, dar pe care te poti baza cu incredere odata ce l-ai adus de partea ta.

Rep.Cat de bine mai este receptat stilul vostru muzical?
B. G.
: Ne facem cu greu loc printre atatea muzici de dans, dar atata timp cat vor exista oameni sensibili, muzica Bere Gratis isi va gasi ecoul in randurile acelor oameni. Incercam sa cantam un pop-rock modern, de actualitate, si ne place sa credem ca si reusim acest lucru.

Rep.De-a lungul celor 10 ani de activitate, probabil ca ati trecut prin multe impreuna. Care sunt cele mai amuzante amintiri?

B. G.: Au fost destule amuzante, mai ales acum, cand ne amintim de ele. Cazaturi pe scena, plecat in turneu si bagajele uitate la Bucuresti, doi dintre noi au coborat din tren pentru a cumpara ceva si au pierdut trenul si altele.

Rep.Cum era Bere Gratis in 1999 si cum este acum, in 2009? Au existat schimbari majore?
B. G.: Am acumulat experienta si suntem la un stadiu matur al existentei noastre muzicale. Dar am ramas copii in sufletele noastre si asa am vrea sa ramanem. Iar amestecul acestor doua lucruri in creuzetul creatiei va rezulta intr-o muzica plina de fortta si candoare. Vorbind de schimbari majore, fiecare nou membru al trupei a pus umarul la o directionare a trupei catre un sound modern. Cativa ani de zile am colaborat cu un inginer de sunet care ne-a fost si producator muzical. Deci putem spune ca acest lucru ne-a preocupat dintotdeauna.

Rep.Au fost momente in care v-ati gandit sa renuntati la muzica pentru a face altceva ?

B. G.: Niciodata. Ar fi insemnat sa renuntam la noi insine. Muzica este mai mult decat un job. Au fost si momente mai grele, dar am mers inainte de dragul muzicii. Parafrazand versurile melodiei „In brate“, ea ne-a fost felinar in asta lume.

Rep.Exista anumite copromisuri pe care trebuie sa le faceti pentru a va mentine pe piata muzicala?
B. G.
: Nu le putem numi compromisuri, e un cuvant urat, ci mai degraba negocieri. Intre noi, membrii trupei si apoi intre noi si altii (casa de discuri etc). Daca ar fi sa numim unul, dar pe jumatate, ne-am gandi la faptul ca unii organizatori de concerte in cluburi vor sa cantam cover-uri, iar noi ne-am dori sa cantam doar muzica noastra.

Rep.Cautand pe Internet mai multe informatii despre voi am descoperit un lucru care m-a uimit: o adresa de messenger a trupei.

B. G.: Este o alta „scurtatura“ intre noi si publicul nostru. Ideea ii apartine lui Nicu, basistul nostru, care se ocupa personal (impreuna cu webmasterul site-ului) de aceasta interfata care este net-ul. El citeste mail-urile si raspunde celor ce ne-au scris. Pe langa adresa www.beregratis.ro, avem si o adresa de MySpace: www.myspace.com/beregratis.

Rep.Noua voastra piesa, „Vacanta la Roma“, incepe sa prinda din ce in ce mai mult teren. Ce planuri de viitor aveti?
B. G.
: Ne bucura faptul ca noul single isi gaseste deja ecoul in randurile publicului (apropo, a fost lansata pe MySpace). Cu ajutorul ei promovam concertul de pe 23 februarie de la TNB si ea va face parte din albumul preconizat sa apara la sfarsitul lunii mai. Deja este prezenta in topuri.

Rep.La ce sa se astepte sibienii de la concertul de vineri?

B. G.: Concertul va dura in jur de 90 de minute si va fi un preambul al concertului de la Teatrul National Bucuresti. Vom canta aproape toate hit-urile formatiei iar grosul cantecelor va fi format din melodii de pe albumele „Acolo sus“ si „Revolutie de catifea“. In plus, pe linia deja cunoscuta, „Vacanta la Roma“, vom mai canta o piesa de pe urmatorul LP, „Gloria“.

Rep.:  Cum va simtiti acum, dupa 10 ani de Bere Gratis? Cat de multumiti sunteti de ceea ce ati realizat pana acum si ce doriti sa schimbati pe viitor?
Robert
: Ma simt ca intr-un „montagne-rousse“ si ma ia ameteala cand privesc inapoi, de unde am plecat, dar nu din cauza inaltimii. Sunt undeva, pe un drum care urca si coboara si stiu ca anumite lucruri as fi putut sa le fac mai bine. Poate in viitor, cand voi mai trece prin situatii similare voi face mai bine ceea ce am de facut.

Vlad: Dupa 10 ani ne simtim fericiti, ca intr-o relatie in care iti doresti de la inceput sa dureze si in care timpul zboara, dar privind inapoi iti dai seama cu bucurie ca fiecare om care a trecut a contribuit la stabilitatea de acum. Suntem multumiti ca pana acum, pasiunea noastra pentru muzica a castigat in lupta cu greutatile pe care le-am intampinat odata cu dorinta de a face muzica noastra cunoscuta. Pe viitor, ne dorim sa putem schimba cu muzica noastra conceptia majoritatii si sa o indreptam mai mult spre muzica creata cu ajutorul instrumentelor si nu cu cel al calculatorului.

Marian: Ma gandesc cu placere la ziua cand am ajuns in Bucuresti, la Facultatea Romano-Americana, cu bagaje, cu setul de tobe si cu ceva emotii, unde ma asteptau colegii, acolo fiind sala de repetitii la vremea aceea. Pentru mine, atunci incepea o noua etapa a vietii... De atunci au trecut sapte ani, ani minunati plini de bucurii si de satisfactii, pentru ca faceam ce mi-am dorit cel mai mult in viata - muzica ! Privesc in urma si vad foarte multa munca, fara de care nu poti face nimic, o munca invaluita in pasiune si mult suflet. Cred ca este cea mai frumoasa formula Bere Gratis si nu imi doresc schimbari, e foarte bine asa cum suntem si imi doresc sa ne vedem si la 20 de ani tot asa.

Nicu: Am fost legat sufleteste de colegii mei cu mult timp inainte de a fi membru al trupei. Cu Vlad si cu Marian am copilarit in acelasi cartier din Galati si am cantat impreuna in alte formatii. Pe Mihai si pe Robert i-am cunoscut in 2005 cand am cantat impreuna intr-un concert la Medgidia (unde Vlad m-a rugat sa-l inlocuiesc). Bere Gratis este un grup de prieteni (inainte de a fi o formatie) care se intalnesc pentru a face muzica impreuna si care au idealuri artistice comune. Bere Gratis inseamna muzica pornita din suflet -aceasta este cea mai mare realizare. Inseamna sensibilitate. Neimpliniri ? Vad cu tristete cum ARTA este pangarita, mutilata si inlocuita de kitsch si derizoriu de pseudovedete.

Mihai: Bere Gratis este o traire perpetua. Chiar si momentele mai putin placute cu siguranta au un rost in ecuatia unui grup muzical. Suntem mai mult decat multumiti. Am realizat insutit fata de ceea ce ne-am propus in faza initiala. Sa ne dea Dumnezeu inspiratie ca, restul e partea cea mai usoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu